1a advent

Idag har vi haft en supermysig dag. Den började hos min mamma och pappa. Vi har varit där hela helgen och pysslat, huggit julgran och umgåtts. Så himla mysigt. Efter lunch bar det av hem. Stryka juldukar och ställa iordning utegranen. Kalvsylta och potatis till middag. Nothing fancy men guu, sä gött!

Det här med inställning

Jag vet inte hur det är med er, men 90% av gångerna jag öppnar diskmaskinen och ser att den är ren, då suckar jag tungt. Äsch inte nuu…. Det kan kännas så drygt att plocka ur den när man reagerar så. Det bor nog en liten latmask i mig. Tänk istället om man kunde tänka ”tack snälla maskin för att du diskat så fint åt mig” när man öppnar den. Då går det ju lite lättare att plocka ur den! TACK och LOV att den finns, vilken tid  och vilket jobb den besparar mig.

Julböcker i myshörnan

Vår sk. matsal ha fått en ny funktion i höst/vinter. Det har blivit läs och spelhörna. Det fattas bara nån gullig liten fåtölj. Typ emmafåtölj eller så.

Var 3e vecka åker vi på biblioteket och lånar böcker. Denna gång laddade vi upp med massor av julböcker. Mamma Mu och kråkans jul har blivit en favorit hos lilla F. Jag förstår varför, mamma Mu är verkligen störtskön. 

Jag har förstått att julroser kan vara lite knepiga att hålla liv i. Denna har jag haft i 2år. Jag vattnar med isbitar när den står i varma utrymmen och när den börjar se lite hängig och torr ut, ställer jag ut den i fönstret i kallfarstun. Då hämtar den sig snabbt. Den ska helst inte torka ut heller. I svalare utrymmen torkar den dessutom inte lika snabbt och är heller inte lika känslig för att bli lite torr ett tag.

Att föda på beställning

Som många andra Öviksbor har även jag uppmärksammat debatten om stängning av förlossningen under jul. Det är då meningen att mammor som ska föda under denna period ska köra till Sollefteå sjukhus. Till Sollefteå är det ca 10mil från Övik. Det är ingen motorväg man kör. Det är tio mil av slingrig väg utan gatubelysning. Långa sträckor utan mobiltäckning. Alla som kört denna väg vintertid, vet att det är inte bara att gasa på för att man har bråttom. Då ligger man lätt i diket. Jag har själv fött två barn. Därför vet jag hur otroligt snabbt en förlossning kan gå. Från känslan av att ”det här är lugnt, helt hanterbart, inte bråttom alls” tills att vattnet går och krystvärkarna är verklighet. Den tiden var för mig ca. 20min. Vi hann inte in till Öviks sjukhus och vi hade bara 5km att köra. Vi hade tur, en ambulans mötte upp oss, Patrik behövde inte förlösa mig ensam. Om man skulle befinna sig mitt på skogen över till Sollefteå när detta händer, då är man ensam. Förmodligen i mörker och sträng kyla. Förutom riskerna det innebär för både mamman och barnet så kan det även innebära ett enormt trauma för föräldrarna. Speciellt om något skulle gå fel.

Lillasyster föddes i en ambulans på parkeringen utanför gamla tågstationen i Övik. Det gick jättebra. Hon mådde bra. Jag mådde bra. Bilden är tagen inne på akuten. Den enda bilden vi har när hon låg på mitt bröst för första gången.

Min barnmorska sa till mig när jag väntade lillasyster ”det enda du kan vara säker på med kommande förlossning, är att den blir inte som din första”. Så rätt hon hade. Föda barn gör man inte på beställning. Inte på det sätt det passar en själv, politikerna, väglaget eller någon annan. En förlossning är ungefär som en förprogrammerad ångvält som ingen fått programmet till. Man är helt underordnad en enorm kraft och det enda man kan göra är att följa med. (btw rätt fantastiskt) Jag kan för mitt liv inte förstå att det inte ska finnas pengar över till säker förlossningsvård här i vårt fina land. Om man vill ha en säker förlossning under jul i år får man alltså inte föda på vilket sätt som helst, man bör hålla sig inom vissa ramar.

Återbruk

Fina plåtbrukar har jag så svårt att slänga. Kan ju inte spara på alla, men några. När tiden för hyacinter kommer så är de gulliga att sätta ner i just plåtburkar. Om man skyndar sig ut och samlar på sig lite mossa innan det fryser så passar det bra att knöla ner lite mossar runt löken. Eller varför inte lite juteväv.

Pyssel

Nu är det långt mellan inläggen igen. Inte för att jag inte har någon inspiration, mer för att jag haft fullt upp. Lillasysters infektioner har duggat tätt. Det är tuff att vara 8månader och super förkyld. Innan helgen gick jag och flickorna ut och plockade in lite mossa, blåbärsris och nypon från rosbusken. Lilla F och jag pysslade ihop varsitt arrangemang. Det här var mitt.

Det här var Lilla Fs. Sött va!