Klättra

Bakom vår ladugård finns en liten dunge mestadels rönn. Mossiga stubbar och mjuk backe. En sånt där ställe som man minns sedan man var liten. Där man kan klättra i träd, leta efter skatter i ihåliga träd. Skrota omkring och fantisera. Lilla F har hittat en liten gren som hon själv kallar träd. Där klättrar hon. Åhh jag minns att klättra i träd som barn. Klättra upp och sitta en stund. Låtsas att ingen ser en. Hänga knäveck. Tänk så obrydd och orädd man var. Tänk så rädd jag kommer att vara när våra barn börjar klättra ordentligt. Smyga ut på kvällarna och gräva över hårda stenar. Kapa farliga grenar och kvistar. Trodde nog aldrig att jag skulle bli sån som förälder. Tror att jag kanske sett för mycket olyckor för att våga låta bli att vara lite löjlig. Våra skatter, vad skulle man inte göra för dem!

Rönnbär i entren

Om någon undrar vad det blev av rönnbären. Såhär blev det i år. De hamnade i entrén. Det började med att jag gjorde ett jättelikt hjärta av rönnbär, men det var så tungt så det rasade samman. Nu ligger hjärtat utsträckt längs sockerlådorna, fint det med.

Enligt mig behöver man inte gå på affären och köpa höstblommor, ljung och allt möjligt. Det finns helt gratis runt husknuten. Skruttiga rönnbär på kvist kan bli fina i arrangemang, mossa på en gren och små granar som växer inpå varandra behöver ändå gallras bort. Funka finfint i blomlådan det med. Nu kan man väl tycka att man kan lägga de pengarna på lite blommor och fint, och visst är det så. Det är inte mitt problem, mitt problem är att komma iväg på affären med två ungar, de är lättare att ta med sig dem i skogen runt huset. Förutom att det är helt gratis så fick Lilla F lära sig att klättra i träd igår när vi var på tur. En god bieffekt av höstpysslet.

Lökrabatten

Nedanför stenmuren har vi bekymmer med att det sticker upp en massa stenbumlingar genom gräsmattan. Besvärligt när man ska klippa eller när små barn ramlar ner för muren och slår sig… Därför har vi försökt att lägga på lite extra matjord. Men på ett ställe går det helt enkelt inte. Där blev det en ny rabbat. Underlättar klippningen men hjälper kanske inte våra små sötnosar om de faller. Däremot har jag haft god hjälp av Lilla F under arbetet. Klättra i jordhög, leta maskar och andra småkryp, det är bland det roligaste.      Det som syns i rabatten nu är några höstblomster stulna från en av mina andra rabatter, men till våren bör det titta upp en drös tulpaner och annat jox.

Betor

Sylta, safta och lägga in. Det är så kul! I år lägger jag in rödbetor för första gången. Provar Per Morbergs recept. Få se om det blir njas eller bajs. Jag har satt cylinderformade rödbetor i år, därav den helknäppa formen.

Det blev två burkar. En burk med skivade betor och en burk med hela, av alla små betor. Blir spännande att prova. Återkommer med betyg.

Ekolågiska lingon

Idag har jag haft en sån där underbar dag. Då jag fått pyssla i köket med diverse höststök. Koka lingonsylt t.ex.

De här stackars lingona vet inte vad som väntar dem. Mamma har alltid malt lingonen och jag är alltså uppvuxen med malda lingon i sylten. Har provat att göra sylt på hela lingon, men det passar mig inte lika bra.

Jag minns så väl för ett par år sedan. Då tyckte det var så svårt att välja ekologiskt framför andra alternativ i mataffären. Funderade mycket på det dyra priset eller om det var rätt att välja ekologiskt före närproducerat osv. Nu, är det verkligen annorlunda. Nu, tittar jag ALDRIG på priset i mataffären. Nu är det en självklarhet för mig att välja ekologiskt framför andra alternativ om det finns. Om det dessutom råkar vara närproducerat OCH rättvisemärkt då har man verkligen lyckats. Däremot väljer jag mejeriprodukter från Sverige före ekologiska utländska alternativ om jag måste. För se upp, rätt mycket i mejeridisken är importerat från typ Tyskland. VARFÖR DÅ? Vi har ju jättefina kossor i Sverige som mjölkar hur god mjölk som helst! De är ju tack vare dessa jordbruk som vi har så öppna och fina landskap. Jag vill verkligen att våra bönder ska överleva.

Mitt nästa mål är att andra inköp (typ kläder, möbler eller inredning), efter bästa förmåga, är genomtänkta och miljömässigt hållbara inköp. Nu, är det verkligen svårt. När man är föräldraledig  så är ju ekonomin inte på topp och miljövänliga alternativ är ju helt klart dyrare. Så det är vad det är, ett mål. Vi i vår familj valde att börja med att prioritera bra mat, vi lägger en ganska stor del av våra pengar på bra mat.

Det verkar som att ganska många tänker som oss. Många föräldrar jag pratar med resonerar på precis samma sätt. Vilket är ju super bra. Det finns en dokumentär som jag tycker att ni ska titta på när ni har tid. Den heter Home – den stora resan. Den går att se på nätet lite varstans, googla. Ifall man behöver lite inspiration för att komma igång, eller om man helt enkelt är intresserad av hur vårt konsumerande påverkar vår planet. Hur tänker ni när ni handlar? Är ekologiskt värt priset?

Altanen utifrån

Ja såhär ser altanen ut utifrån. Ingen censur, alla skavanker. Vi har ju lite jobb kvar att göra trappor upp på altanen och sen att snygga till under den. Här ser ni ju även dyngbrunn mitt i bilden, 😛 piiinsamt. Vi ska ta oss för att gömma undan den någon gång. Plantera något runt, bygga något över…. vet inte…. korta av den skulle ju vara en god ide kanske.

Höstdag

Igår hade vi en alldeles underbar dag. Solen förgyllde dagen med sin närvaro. Om man är uppe redan kl. 5 så hinner man mycket på en dag. På morgonen bakade jag och Lilla F sockerfria banan och äpplemuffins, faktiskt inte helt tokiga. Det roligaste är ju då att lillasyster också får äta av dem :D. Det finns tusen recept om man googlar, bara att välja och vraka. Muffins tog vi med på picknick på ladugårdsbron.

Sen en låååång stund i gungorna under rönnbärsträdet. Tack för tipsen förresten. Tror jag ska ge mig på något spännande i rönnbärsväg idag kanske.

Plommon

På vår gård finns ett gammalt plommonträd. Tror inte att det kommer att leva så många år till men än ger det skörd. Trots löss varje sommar, herregud, som jag stått och spolat kallvatten på dessa löss. Ändå blir det plommon, goda, felfria plommon. Lilla F klättrade på stege igår och plockade ner vartenda ett.

Sedan satt jag framför tvn och tittade på valvakan, skalade och kärnade ur plommon. Det blev inget spännande av dem. Det blev plommonpuré till lillasyster. Det är verkligen olika, läste precis blondinbellas blogg, där var det snittar och bubbel med vänner under valvakan.

Sommarens projekt

I våras påbörjade vi ett projekt som kommer att ta hela snöfria halvåret att färdigställa. Ni ser den precis utanför köksfönstret. Vår nya altan.

Vår altan har en avlång del som går framför hela huset och en del med lite mer djup. Här ser ni den långa delen som för tillfället utnyttjas av husets främsta cyklist. I sommar har det nästan varit för varmt för att hänga där. Men NU så använder vi den flitigt, flickorna och jag. Allt eftersom vi röjer bort sly och träd så växer en jättehärlig utsikt fram.