Compact living!

Nu har vår renovering av resterande delar av nedervåningen tagit fart på riktigt! I gamla ”datarummet” gapar ett gigantiskt hål ända ner till backen under huset. Ny trossbotten och isolering står på morgondagens dagordning. Även vardagsrummet är renoverings drabbat. Därför har vår matsal förvandlats till vardagsrum/lekrum.

Piratkojan, ett mysigt tillhåll för lilla F stundvis om dagarna. Rätt bra när man ska snabbstäda undan hennes leksaker också, ex. vid oväntat besök.

Någon perfekt liten TV-bänk hade vi inte så denna lilla pjäs får tjänstgöra tv-bänk/leksaksförvaring under renoveringen.

Vitrinskåpen som ni skymtat på bilderna har fått sig lite insynsskydd. De två nedersta hyllplanen på båda skåpen vill jag använda till sådant som inte är så vacker att se på, men ack så viktiga. Diverse skålar, äggkoppar, tillbringare osv. Tyget har jag är klippta ur gamla gardiner som jag fyndat på loppis för 40kr/gardinlängd. Använde en längd till båda skåpen.

Baka bullar!

Ja inte händer det ofta men nån gång nu och då händer det att jag snor ihop några bullar. Ville vara en god mor och baka några lite mindre sockriga till lilla F, så jag hade bär och smör som fyllning istället för kanel, florsocker eller mandelmassa. Ja, jag vill inte ens visa upp dem, så ful vart de. Inte speciellt goda heller, till och med F tyckte att de var mindre goda. En god mor var det…. en annan gång kanske.

Stentrappen

Nedanför vår ”bagarstuga” fanns (finns) det en lååång rabatt när vi flyttade in. Denna har blivit kraftigt eftersatt av oss fram till i år. Jag grävde helt enkelt ur nästan hela rabatten men  sparade några  av de gamla växterna. Sen gjorde jag en stentrapp i mitten av rabatten med hjälp av min starke sambo. På bilden ser ni bara stentrappen men på båda sidor om trappen finns ca 4-5m rabatt. Såklart har jag ju inte hunnit plantera iordning hela ännu, därför vill jag inte visa upp hela schabraket.

På sidan om trappen har jag iallafall fått ner lite stenparti växter, som bräckor…

…och taklök.

I rabatten finns någon fingerborgsblomma, stjärnflocka, ruta, aklejruta, plymspirea och några jag inte vet vad de heter… Idag satte jag ner några lökar också, spännande och se om de dyker upp till våren.

Kryddskåpet!

Den avlånga luckan till höger om fläkten var tidigare en lucka för att kika till några gamla vattenledningar i huset. Eftersom dessa ledningar inte används längre och luckan ändå var rätt gullig så ville vi gör något av den.

Enbart denna lilla detalj gör det värt att spara luckan!

(Ber om ursäkt för suddiga bilder, fotograferingen i kväll blev i ett hastverk) Så här ser skåpet ut invändigt iallafall. Inga djupa hyllplan, endast en burk djup. Lite olika höjd mellan hyllplanen för olika typer av kryddburkar. Det har tagit evigheter att slutföra detta projekt endast för att vi inte orkat sätta dit några hyllplan. När vi äntligen fick hyllplanen har det suttit som i tjära för att måla dem. SÅ, ikväll bestämde vi oss för att sätta hyllpapp på dem istället och GUUU så gulliga de blev.

Det här härliga hyllpappret har jag fyndat på loppis för något år sedan. En hel rulle för 10kr. Inte kattskit det inte.

Gammalt blir som nytt!

Fick några äldre lampor av min VÄLDIGT snälla farbror, ni vet sådana här plysch lampor med fransar. Var lite sugen på att pyssla och att göra lite nytt hemma utan att behöva lägga ut några pengar, sååå det ena ledde till det andra och vips! Titta min ”nya” lampa. Det var inte speciellt svårt, inte så tidskrävande som man kan tro heller men lite knepigt var det allt. Speciellt när man måste sy för hand. Dock otroligt roligt och tillfredsställande!  Knyckte iden på en annan blogg, är ni intresserade? kika in här.

Spännande i vinter!

I höst/vinter har vi tänkt att renovera färdigt nedre våningen. Vilket för oss innebär vardagsrummet och ett till rum. Som alltid för vår del så är en quickfix inget alternativ. Näh… för vår del innebär det att lyfta upp golven, regla ut väggarna, byta fönster, dra ny el osv. Det kanske allra roligaste är ändå att sitta och botanisera i tapetvärlden. Alla tapeter nedan är från Sandbergs som har mina absoluta favorit tapeter. Lite dyrare men om vi nu ska göra ett JÄTTE jobb med underlaget så ska ju sista finishen kännas helt rätt, eller hur?

Dessa tapeter är inte tänkta till vardagsrummet, utan det där andra rummet, som vi inte riktigt vet vad det ska ha för funktion ännu. Med stor sannolikhet blir det ett datarum/lekrum/bibliotek…. Ja jo jag vet, mycket att få in i ett enda rum men ni får se hur vi har tänkt det längre fram i vinter. Jag vill ha något lite roligare på väggarna än enfärgat, mönster ska det vara. Tips är varmt välkomna!

Rönnbärskappan!

Idag har jag och lilla F pysslat. Som säkert alla har märkt så finns det obegränsat med rönnbär i år och vi är en av dem som tänker utnyttja det.

Vi började med att plocka en hel korg rönnbär på kvist.

En liten parantes: det lilla huset i bakgrunden är vårt ”slakteri”. Gubben som bodde här tidigare var slaktare och det här var hans slakthus. Någon annan dag ska jag visa bilder från insidan, ganska gulligt därinne faktiskt, namnet till trots. Ja ja till saken, för några veckor sedan köpte jag gamla gardiner på tradera. Dessa räckte bara till ett fönster, alltså en kappa och två längder. Jag har två fönster i köket, aj då! Satte kappan över altandörren och hängde längderna i fönstret ner mot vägen. Då syntes ju den där fula gardinstången mellan kapporna… Har man ingen kappa får man göra en! Å taadaa!

Tjusigt va!?

Vi får väl se hur pass fint det är då löven torkat, och hur skräpigt det blir… får återkomma på den punkten… adjöss!