Ljusstöpning!

Igår stöpte samma gäng som stoppade korv för 2veckor sedan, ljus. Otroligt kul att prova även det. Det krävde lite planering och som bilden så noga illustrerar, koncentration och tålamod!  Det behövdes en hel del ljusmassa och ljusvekar, kastruller eller burkar att smälta ljusmassan i. Sedan ett par stora kastruller till själva stöpningen. Någon närmare beskrivning på hur ljusstöpning går till tänker jag inte ge mig in på, detta pga att vi inte direkt är några vana ljusstöpare och riskerar att ge mindre bra tips :)

Här ser ni på första bilden hur vi dränker in ljusvekarna i ljusmassan  innan själva stöpningen. Detta för att vekarna verkligen ska vara indränkta i stearinet.  Sedan börjar själva doppningen.

Långa och fina ljus blev det! Inte helt tokiga, nog syns det att de är hemstöpta, men det är det allra vackraste med dem tycker jag!

Vid frukosten idag brann våra nystöpta ljus, inte sotar de, inte rinner de! Alldeles alldeles perfekta!

En till favorit hos Sandberg!

Den här tapeten heter Cecilia och ingår i Sandbergs nya kollektion Cecilia. En riktig goding enligt mig. Kostar ca 750kr/rulle. Skulle kunna tänka mig att använda den i lilla Fs rum, när det blir färdigt, suck. Gå in och kika på kollektionen vett ja, HÄR har ni en länk!

Även Duro Tapeter har utökat sin kollektion ”gammal svenska”. Just den här tapeten till vänster heter Löväng och går lös på ca 500kr/rullen.

Även den till höger en mycket tjusig tapet; Axmarby 01 och kostar ungefär lika mycket som föregående tapet. Båda kan man titta på hos tapetorama, som förövrigt är en jättebra sajt när man letar tapeter. De har alla möjliga märken allt från de svindyra till de lite billigare varianterna!

 

En början..

..på julbaket. När man har en liten tös som upptar delar av ens uppmärksamhet så får man baka en sort åt gången.

Hittade ett nytt favvo-recept i en gammal mat-och-vänner-tidning: KANELDRÖMMAR!!

Receptet: för ca 60st

100 g smör
2 1/2 dl socker
1 msk vaniljsocker
1 msk kanel
1 dl solrosolja
1/2 tsk hjorthornssalt
4 1/2 dl vetemjöl
silverkulor till garnering

Sätt ugnen på 150°. Vispa smöret pösigt tillsammans med socker, vaniljsocker och kanel. Tillsätt oljan, lite i taget. Blanda hjorthornssalt med mjöl och arbeta försiktigt ihop allt till en deg. Rulla degen till 4 längder, och skär varje längd i 15 små bitar som rullas till bollar. Lägg bollarna på plåt med bak- plåtspapper (ej för tätt), garnera eventuellt med silverkulor och grädda drömmarna mitt i ugnen i 15 minuter.

Pudra över lite kanel och låt svalna.

Receptet är lånat från Mat & Vänners hemsida, ni hittar dit HÄR

Ron Gilad!

Den här snubben har jag aldrig hört om förut men tydligen är han en känd designer som designat dessa:

Teca Mini Renaissance Cupola ochVictorian Grandeur, är namnet på dessa två lampor i kuvös och går lös på en ca. 1100kr st. En variant av lampan moster som jag skrev om tidigare. Tur man kan hitta schyssta skärmar på loppis för 15kr/st.

Snart är det advent!


Snart är det dags att gå igenom vilka adventsljusstakar man egentligen har hemma i förrådet. Varje år efter jul så RÅKAR jag handla någon adventsljusstake eller adventsstjärna på rean efter jul. Inför varje advent känner jag mig alltid nervös att jag inte ska ha tillräckligt med adventsbelysning så jag handlar för säkerhets skull hem något fint… jaaa… ni förstår… nog finns det tillräckligt med adventsbelysning så det räcker här hemma. Ingen som känner igen sig? Ändå kan jag inte låta bli att titta runt på denna fantastiska belysning som egentligen bara står framme en månad per. De är ju så stämningsfulla. Självklart har jag favoriter och några ser ni ovan. Och visst är det kul att förnya sig ibland också!? (1. Stråla dekorationsbelysning från ikea, 199kr, 2. Luciatåg från elkedjan, 695kr, 3. Sjuarmad eljljustake från elkedjan, 449kr, 4. Adam och Eva ljusstake från designtorget 1495kr.)

Söndagstidsfördriv!

 

Den superfina rottingstolen Storsele kan man få på ikea för 995kr, inte helt fy skam faktiskt. En vän till mig har införskaffat denna skönhet och jag är faktiskt lite avundsjuk. Jag vet att hon söker en passande litet bord till den sköna stolen. Här kommer några förslag för den lite mindre plånboken:

Det här söta brickbordet kommer från lagerhaus och kostar 399kr.

Från rusta och finns i tre olika storlekar (299-399kr)

På mio finns det här supersnygga sidobordet, ett lite dyrare alternativ  än de förra två och kostar 995kr.


Eller kanske den här som finns på EM i två storlekar den mindre för 995kr och den större för 1795kr. Finns även i fler men med andra motiv på brickan…

Eller varför inte Kramers: coffee tabel book about coffeetabels.

Fiffig va!? haha! Kramer måste man ju bara älska…

Jul med afroart!

Visst är de underbara? De är alla från Afroart, en superhärlig butik i Stockholm som även har en webbutik. Allt i butiken är sk. fairtrade. Tips inför årets julhandel kanske, rättvisemärkta OCH riktigt schysta prylar!

ett par söta vantar blir vem som helst glad av

Den här skulle jag vilja köpa till lilla F… men sch… säg inget!