Lökrabatten

Nedanför stenmuren har vi bekymmer med att det sticker upp en massa stenbumlingar genom gräsmattan. Besvärligt när man ska klippa eller när små barn ramlar ner för muren och slår sig… Därför har vi försökt att lägga på lite extra matjord. Men på ett ställe går det helt enkelt inte. Där blev det en ny rabbat. Underlättar klippningen men hjälper kanske inte våra små sötnosar om de faller. Däremot har jag haft god hjälp av Lilla F under arbetet. Klättra i jordhög, leta maskar och andra småkryp, det är bland det roligaste.      Det som syns i rabatten nu är några höstblomster stulna från en av mina andra rabatter, men till våren bör det titta upp en drös tulpaner och annat jox.

Plommon

På vår gård finns ett gammalt plommonträd. Tror inte att det kommer att leva så många år till men än ger det skörd. Trots löss varje sommar, herregud, som jag stått och spolat kallvatten på dessa löss. Ändå blir det plommon, goda, felfria plommon. Lilla F klättrade på stege igår och plockade ner vartenda ett.

Sedan satt jag framför tvn och tittade på valvakan, skalade och kärnade ur plommon. Det blev inget spännande av dem. Det blev plommonpuré till lillasyster. Det är verkligen olika, läste precis blondinbellas blogg, där var det snittar och bubbel med vänner under valvakan.

Humlan

Fantastiskt vad små kameror ändå kan idag. Automatiskt. Humlor är fantastiska små djur, på sätt och vis söta och oförargliga. Så nära man är dem ibland och de bränner då rakt aldrig. Hur många gånger har man inte satt hålfoten över dem men inget hände. Annat är det med getingar.

Höstarrangemang vid entren

Fick med mig 2st ljung hem från affären förra veckan, det fanns bara två kvar. Alldeles för lite för mina två gigantiska lådor. Orkar inte åka och köpa fler så jag fyllde ut med annat helt enkelt :)

Tycker det blev ett härligt ruffs. Hela arrangemanget har kostat oss 40kr. Lådorna är funna i vår ladugård. Nyponen är från trädgården och grankvistarna från vår skog. Lådorna tar vi in för vintern så att de inte förstörs helt och hållet. Tror jag ska sätta två små spretiga granar med belysning  i, på den väggen inför advent…

Skörda

Så fantastiskt spännande det här med trädgård. Jag har aldrig provat odla palsternacka förut, men det gick! Inte blev det många. Ägnade endast en kort rad i en pallkrage till palsternackorna så skörden uppmättes till hela ca 6-7st 😛 Till nästa år kanske de får ta större plats….

Blasten var kanske det som var mest imponerande. Inte jättestora rötter men tillräckligt stora för att kunna användas. Nu ligger de dyraste palsternackorna jag någonsin haft i rengjorda i kylen och väntar på att bli använda. Lustigt det där, att odla själv blir verkligen inte billigt.  Inte om man odlar i så små skalor som en annan iallafall.

En höstbukett

Det är så otroligt vackert ute nu. Med lite fantasi och inspiration kan man göra superfina buketter av absolut nästan ingenting. En fin gå-bort-bukett att ha med sig när man blir bjuden på middag kanske? Mer personligt och framkallar inga ”sist-de-kom-till-oss-fick-vi-nu-måste-jag-köpa” krav :) Om man nu vill komma undan sådana…

Skördetider

Det är så mysigt att gå och plocka från det man odlat själv. Här är några luftlökar som jag var tvungen att plocka in. Så himla rolig växt det där. Lök som växer i luften! Har inte använt mig jätte mycket av den än, men det lilla jag hunnit använda den så fungerar den lika bra som vilken lök som helst, till och med hel i en god älggryta. Fick dem från min mormor för ca två år sedan. Om man vill så kan man få fina skörder på luftlök, enligt mig växer de lite som ogräs. Har lite svårt för det här att sätta ner EN vanlig lök och vänta på att EN ska växa och bli större. Denna är perenn och av en liten lök får man FLERA lökar, år på år. Läs mer om luftlök här om ni vill.

Kilarbäcken

För att påminna er om vart bloggnamnet kommer ifrån:

Vi har det så himla härligt om dagarna nu, jag och lilla F. Skrotar mest runt på gården och leker vid bäcken eller i sandlådan. Sparkar boll eller gräver i trädgården. 3 hela veckor är jag föräldraledig med henne och gissa hur nöjd jag känner mig över att få ge henne en sån här fin sommar. En sommar full av minnen från hennes barndomshem.

Ja, inte är det mycket vatten i bäcken nu. En torr sommar är vad detta är. Tillräckligt mycket vatten för att blöta ner sig från topp till tå om man är 90cm lång iallafall 😉