Julböcker i myshörnan

Vår sk. matsal ha fått en ny funktion i höst/vinter. Det har blivit läs och spelhörna. Det fattas bara nån gullig liten fåtölj. Typ emmafåtölj eller så.

Var 3e vecka åker vi på biblioteket och lånar böcker. Denna gång laddade vi upp med massor av julböcker. Mamma Mu och kråkans jul har blivit en favorit hos lilla F. Jag förstår varför, mamma Mu är verkligen störtskön. 

Jag har förstått att julroser kan vara lite knepiga att hålla liv i. Denna har jag haft i 2år. Jag vattnar med isbitar när den står i varma utrymmen och när den börjar se lite hängig och torr ut, ställer jag ut den i fönstret i kallfarstun. Då hämtar den sig snabbt. Den ska helst inte torka ut heller. I svalare utrymmen torkar den dessutom inte lika snabbt och är heller inte lika känslig för att bli lite torr ett tag.

Compact living!

Nu har vår renovering av resterande delar av nedervåningen tagit fart på riktigt! I gamla ”datarummet” gapar ett gigantiskt hål ända ner till backen under huset. Ny trossbotten och isolering står på morgondagens dagordning. Även vardagsrummet är renoverings drabbat. Därför har vår matsal förvandlats till vardagsrum/lekrum.

Piratkojan, ett mysigt tillhåll för lilla F stundvis om dagarna. Rätt bra när man ska snabbstäda undan hennes leksaker också, ex. vid oväntat besök.

Någon perfekt liten TV-bänk hade vi inte så denna lilla pjäs får tjänstgöra tv-bänk/leksaksförvaring under renoveringen.

Vitrinskåpen som ni skymtat på bilderna har fått sig lite insynsskydd. De två nedersta hyllplanen på båda skåpen vill jag använda till sådant som inte är så vacker att se på, men ack så viktiga. Diverse skålar, äggkoppar, tillbringare osv. Tyget har jag är klippta ur gamla gardiner som jag fyndat på loppis för 40kr/gardinlängd. Använde en längd till båda skåpen.

Är det så här det känns!?

Nu ligger lilla F och sover sött i sin säng. Bara mamma och pappa är vaken. Vi fixar och pyntar det sista för morgondagens kalas. Hon fyller inte år förrän om en vecka, men av praktiska skäl blir det kalas i morgon. Det kanske blir fler än ett 😉 Är det såhär våra föräldrar fick går runt och känna sig inför varje julafton och födelsedag. I morgon har Felicia sitt första kalas någonsin, det pirrar i hela kroppen. Nästan som om det vore mitt. Tänk om jag hade kunnat förklara för henne i förväg vad kalas är. Då hade jag gjort det. I morgon får hon istället UPPLEVA det.

Höstiga girlanger!

Med inspiration från min mammas faster Lisbeth har jag pysslat med lite av gårdens frukter(giftiga)!

Enkelt att trä dom på en tråd, men det gäller att välja något lite grövre. Jag valde en gammal fiskelina. Sedan är det en fördel om de kan få ligga och torka till sig lite, då torkar de liksom fast på linan där man vill att de ska sitta. När de nyligen är påträdda glider de annars ihop i en ”hög” i mitten.

 

Underbara morgnar

Det finns inget mer underbart än att vakna på morgonen av gurglande ljud och leenden. De här tidiga sommarmorgnarna när småfåglarna hörs genom fönstret som stått öppet över natten och det fortfarande är friskt i luften efter natten.

Förra veckan fick vi hem lite förvaring till matsalen. I bakgrunden ser ni två vitrinskåp i matsalen vi köpt på Ikea som förhoppningsvis ska svälja massor av prylar, har ju dille på söta likör eller vinglas, för att inte tala om kaffekoppar…

Åh… Gudrun….

Nu börjar det roliga, att få piffa i kök, matsal och hall. Man blir så sjukt inspirerad och shopsugen när man kikar in på Gudrun Sjödéns hemsida. Så otroligt fina textilier.

u

Bara att fundera ut vilka gardinstänger man vill ha kan ju vara lite knepigt. De gamla svarta från typ ikea eller något sådant har jag ingen lust att slänga upp igen. Kanske kan man piffa dem med lite färg eller textil!?

Nya fönsterbrädor!

Vi har äntligen fått våra fönsterbrädor på plats, specialbeställda från en finsnickeri här i Övik. Rätt så enkla men de passar verkligen in. (Som ni ser fattas lite mjukfog längst ner på fönsterfodret, men det kommer strax på plats!) Denna bild är från matsalen. Där valde vi en tapet från Sandbergs som heter Gustav. Den är vit med ljusgrå ränder och små guldprickar längst ränderna…..

Golvlister och fönster-/dörrfoder

Igår och idag har jag ägnat till att måla listverk och foder till kök, matsal och hall. Via beijer har vi lyckats hitta dessa underbara golvlister som är 165mm, i allmogestil. Fönster och dörrfodren har samma profil men är 95mm breda. Bilden avslöjar inte fullt hur trångt det är att försöka måla golvlister inomhus, speciellt med en 38v gravidmage :)

 

 

 

Att måla spända papptak

 

Det är helt otroligt hur mycket information man kan hitta på nätet. För oss renoverings amatörer kan det verkligen vara obetalbart (iallafall om man har förmåga att kunna sålla lite bland alla informationskällor). I går målade vi taket i matsalen. Ett gammalt spänt papptak som vi bestämde oss för att behålla. Henkesmålartips.se är en sida där Henke, målare och butikschef på en colorama butik, tipsar och ger råd om målning, tapetsering, spackling ect. Där fann vi ett klipp som visar hur man målar spända papptak, helt otroligt!

Som jag förstått det, så är det viktigaste när man målar spända papptak att använda rätt färg. Det ska vara oljebaserad grundfärg, målar man med vattenbaserad färg kan taket ramla ner, ajaj. Vi använde oss av beckers nondrop oljebaserade grundfärg, det fungerade jättebra. Taket ser jättefint ut.