Lillans kök

I ett hörn i köket har lilla F fått ställa sin fina briospis som hon fått av farmor och farfar.  Målade en hylla som jag knyckt av morsan som hon kan ställa sina kastruller på. Sen handlade jag lite söta grytlappar på loppis så hon inte bränner sig på kastrullerna 😉

Man skulle ju kunna tro att jag gör reklam för brio, men det gör jag inte. Det är av en ren händelse som lära-gå-vagnen råkade stå precis framför spisen… Likaså var det av en ren händelse som lilla F fick matchande brio- leksaker av två helt olika personer. Hur som helst, nu letar jag en lampa att sätta ovanför spisen, kanske en liten söt köksbonad också. Lilla F tycker om, som många andra småbarn, att tända och släcka lampor. Bäst hon får en egen…

Mysmorgon

Idag är jag ledig, har jobbat helg. Kändes lite kyligt när jag och lilla F kom ner i morse så vi gjorde upp eld i vedspisen. 19,6 grader var väl kanske inte kyligt egentligen, men nu har vi 21 goa grader, helt gratis känns det som! På tal om grat(t)is: GRATTIS MORMOR!! Min allra bästa mormor fyller år idag!

Kryddskåpet!

Den avlånga luckan till höger om fläkten var tidigare en lucka för att kika till några gamla vattenledningar i huset. Eftersom dessa ledningar inte används längre och luckan ändå var rätt gullig så ville vi gör något av den.

Enbart denna lilla detalj gör det värt att spara luckan!

(Ber om ursäkt för suddiga bilder, fotograferingen i kväll blev i ett hastverk) Så här ser skåpet ut invändigt iallafall. Inga djupa hyllplan, endast en burk djup. Lite olika höjd mellan hyllplanen för olika typer av kryddburkar. Det har tagit evigheter att slutföra detta projekt endast för att vi inte orkat sätta dit några hyllplan. När vi äntligen fick hyllplanen har det suttit som i tjära för att måla dem. SÅ, ikväll bestämde vi oss för att sätta hyllpapp på dem istället och GUUU så gulliga de blev.

Det här härliga hyllpappret har jag fyndat på loppis för något år sedan. En hel rulle för 10kr. Inte kattskit det inte.

Rönnbärskappan!

Idag har jag och lilla F pysslat. Som säkert alla har märkt så finns det obegränsat med rönnbär i år och vi är en av dem som tänker utnyttja det.

Vi började med att plocka en hel korg rönnbär på kvist.

En liten parantes: det lilla huset i bakgrunden är vårt ”slakteri”. Gubben som bodde här tidigare var slaktare och det här var hans slakthus. Någon annan dag ska jag visa bilder från insidan, ganska gulligt därinne faktiskt, namnet till trots. Ja ja till saken, för några veckor sedan köpte jag gamla gardiner på tradera. Dessa räckte bara till ett fönster, alltså en kappa och två längder. Jag har två fönster i köket, aj då! Satte kappan över altandörren och hängde längderna i fönstret ner mot vägen. Då syntes ju den där fula gardinstången mellan kapporna… Har man ingen kappa får man göra en! Å taadaa!

Tjusigt va!?

Vi får väl se hur pass fint det är då löven torkat, och hur skräpigt det blir… får återkomma på den punkten… adjöss!

Ordning och Reda!


En av mina favoriter i vårt kök är vår reda-hylla! Jag fick den av pappa för många år sedan, tror jag bara var drygt tjugo år eller nått. Han är rörmokare och en äldre dam som han arbetade hos ville göra sig av med denna pjäs. Snäll som min far är, fick jag den av honom. Otroligt! Nu sitter den inbyggd, som det mest självklara i vårt kök. Använder den nästan varje dag. Innehållet varierar dock ständigt. Socker, salt, havregryn, välling och thépåsar….

Tuppkaka!

Härom dagen blev jag och Lilla F bjuden på tuppkaka av mormor i regnrusket. Jag upptäckte då till min förvåning att många inte visste vad det var…. Här kommer ett litet receptkort!

Hoppas det är ok att ditt recept numera förevigats på nätet mormor?!

Bakvända världen

Känner ni igen den här? Det är Ikeas bord som de haft i flera år men tidigare har den inte funnits vit… Ett underbart bord som jag tycker är jättegulligt OCH praktiskt. Små lådor att stoppa ner allt det där man så lätt lämnar framme på bordet som gör att det ser stökigt ut. Nu finns den med ett nytt lägre pris på ikea… 1795kr. Nu till överraskningen; Mio har gjort en vad jag tycker är en ”Ikea-kopia” och dessutom billigare…

 

På mio kan man köpa det här bordet för 1590kr. Borden är nästan lika stora, dock ser Ikeas ut (om man granskar bilderna) att vara lite rejälare… men för att vara rättvis mot Mio; är deras lite gulligare!

Bänkbelysning

Äntligen har vi fått belysning över bänken i köket. Än fattas det belysning under överskåpen på andra väggen, men det kommer så småningom! Vi valde att sätta upp en skena i taket och fästa två hängande lampor och en spot som belyser vedspisen i hörnet över bänken som inte har något överskåp. Nu när det börjar bli mörkt på kvällar och nätter så är det verkligen supermysigt att kunna tända upp små lampor lite här och där…