PerOrs Julmarknad

För alla er som en gång besökt denna underbara julmarknad är detta blogginlägg ingen nyhet eller överraskning alls. För mig är den här marknaden  julens höjdpunkt. Första året denna marknad anordnades var den en mycket liten marknad med mest besökare från Anundsjö. För varje år som gått har den växt lite. Fler utställare, fler besökare. I år, så slog nog enbart lördagen rekord. Ryktet har spridit sig, som det gör när något är riktigt bra. I år, växte nog antalet besökare mer än vad någon kunnat ana och det blev tagvis riktigt trångt. Fantastiskt faktiskt! Nedan följer bilder från utställare och miljön på detta underbara ställe.

Här, innanför fönstren kunde man se och köpa Perfect People. Besök gärna denna talangfulla tjejs hemsida och se vad hon har att erbjuda.

Här satt tomtemor och samlade önskelistor och delade ut paket.

För de barn som är som Lilla F och inte törs lämna sin önskelista till tomtemor, fanns en lite mindre läskig brevlåda att lämna den i.

Den här underbara haren i trä och naturlig storlek var min favorit på hela marknaden. Målad i utomhusfärg är den beredd att stå utomhus. Jag hann inte köpa den, hoppas det finns fler, annars kanske man kan beställa en :)

Lite bilskrot efter marknadsvägen förhöjer den personliga touchen som hela marknaden utstrålar.

Själv hjälpte jag till idag att servera fika. Så enormt många besökare som var fikasugen. Otroligt roligt men otroligt trångt. För er som ska besöka i morgon rekommenderar jag att försöka fika mellan 12 och 13 eller efter 15, då var det lite glesare med besökare på fiket 😉 Tips från coachen! 

Långbord för det stora följet!

En mysig stund vid fönstret.

Ett bord för två en salen.

Inte har det snöat speciellt mycket ute, och trots lite snö så är det svårt att hålla tillbaka julkänslan när man besöker denna marknad. Inne i PerOrs faller iallafall vackra linneflingor från taket.

Solljus

Igår kväll när jag nattade lilla F så tog min fina sambo in julgranen. Medan gumman är på dagis sätter jag ljus i granen, ikväll ska vi pynta den! Helt plötligt mitt i allt julgransljus-krångel steg solen över berget.

Till er alla hjältar som jobbar på dagarna: titta den har inte försvunnit!!! Solen finns kvar och om inte ens en månad så vänder det, då blir det ljusare för var dag.

Pysslet på plats

Barn kan man då lura i vad som helst 😉 Vi behövde ut och plocka tallris, tror ni det låter kul för en 2-åring? nja, men om man får ta med sig en sax och gå ut och klippa i skogen, det är skoj det!

Lilla Fs första julpyssel här hemma. Riktigt lyckat! Tre stycken var dock lite få, hon får allt göra fler.

Barnsligt julpyssel

Det är inte alltid helt lätt att hitta på ett pyssel som passar att göra tillsammans med en 2-åring. Detta fixar de galant. Det enda man behöver är: lite lim, pensel, kottar och glitter. Idag satt Lilla F och målade omsorgsfullt lim på en kotte i säkert 5min. Sedan doppade hon ordningsamt kotten i skålen med glitter. Se så fina de blev. I morgon får vi sätta snören i dem och hänga dem i lite tallris kanske.

Adventskalender

Idag har lilla F fått sitt första paket i sin adventskalender. Hon har inte fattat vad adventskalender innebär, det kan man väl dock inte heller begära av en 2-åring? I morse satt hela familjen och tittade på SVTs julkalender vid frukosten. Lilla F tittade intresserat på. Det såg ut som om hon tyckte det var lite spännande.

Även jag har fått mig en egen julkalender. Av min mamma, en tekalender. Gulligt va! En smak för varje dag.

En mysig tid

Det är verkligen mysigt i advent. Stjärnor och adventsljusstakar i varenda fönster, juliga gardiner och dukar, glögg, pepparkakor och hemmagjord godis. Dock får man hålla kraven på en lagom nivå, annars blir december en enda lång stressmånad. Städa i varenda vrå kan man göra en annan tid på året. Nu är det ändå så mörk så ingen kommer att se de små fläckarna på skåpdörrarna i köket. Näh, släck lamporna och tänd ljus i stället.

Lådorna med granris och ljung utanför entrén har ersatts med en väggran. Lite belysning så blev det en riktig höjdare.

 

Advent förberedelser

Jag och P hade sådan lust att göra en adventskalender med små paket till Lilla F. Jag hade en när jag var liten. Men hur är det då, tiden bara rinner iväg och nu så känns det tufft att hinna fixa till själva anordningen som paketen ska sitta på. Har dessutom funderat på hur jag ska få Lilla F förstå att man bara får ta ett paket varje dag. Hon kan ju va rätt bestämd. Så kom jag på det. Mycket enklare att fixa. Inte helt och hållet samma sak men…. nästan. En ”adventspåse”! I den stoppar vi ett litet paket med dagens siffra på. Inte ska det vara dyra lyxiga paket, kanske ett russinpaket, några färgpennor, badskum, lördagsgodis…. sånt som hon skulle fått iallafall.

Påsen är gjord av sådant som vi hade hemma. Lakansväv, loppistyg, ärvda kantband och en kvartsstav som blev över från renoveringen i Lilla Fs rum. Sydde nämligen in en kvartsstav längst upp på påsen så att den ska hänga stadigt och inte som en säck.

Jullängtan…

Ja, jo jag vet, det är alldeles för tidigt för att tänka på jul men jag kan ändå inte låta bli. När mörkret och frosten kommer på hösten så kan man lixom inte låta bli att längta lite. Så ni som inte vill veta av julen än: blunda! Har inte kunna låta bli att titta in på julbloggar runt om på nätet och har hittat några favoriter bland kommande 2013s julpynt och pyssel:

Enligt den här bloggen ska dessa godingar komma på åhlens inför jul. Räven är ju ett måste nästan. Otroligt fina och dessutom åretruntpynt tycker jag.

Ett mycket fiffilurigt litet bakpyssel som kan inhandlas hos ikea. Kul när man ska julpyssla med barnen! Tipsat av min käre svägerska, bilden hittad här. Det finns ju hur mycket kul som helst att kika på, men nu får det nog räcka…. det är ju ändå bara 4 okt.

Lampor och tennslöjd

3e advent var jag och min kompis Karro med som utställare på marknaden i Östergensjö. Jag med mina lampor och Karro med hennes tennslöjd. Lamporna är gjorda av gamla skärmstommar. Det känns liksom nyttigt när man skapar något nytt av gamla saker. Fastän tyger och band osv är nya känns det bra, som att man inte slösar så mycket på jordens resurser. Lampskärmar är lite som katter, de kan ha 9 liv, om man bara orkar klä om dem!

Nu känner jag mig taggad att börja tillverka igen. Rätt tillfredsställande att få utlopp för den kreativa sidan, som jag tror alla har i sig. Det gäller bara att komma igång…. I julklapp fick jag en symaskin, gissa om det sporrar!