Julpynt med småbarn

I år är julpynt i glas, porslin, halm och annat ömtåligt material uteslutet!  Det måste hålla för små vassa tänder, lek och för att åka i golvet.

Man kan göra det mysigt ändå.

Enligt mig måste det inte vara tomtar, änglar eller röda pynt. Mässingselefanter kan till exempel ge en viss julstämning de med.

OCH de håller för lek!

Att föda på beställning

Som många andra Öviksbor har även jag uppmärksammat debatten om stängning av förlossningen under jul. Det är då meningen att mammor som ska föda under denna period ska köra till Sollefteå sjukhus. Till Sollefteå är det ca 10mil från Övik. Det är ingen motorväg man kör. Det är tio mil av slingrig väg utan gatubelysning. Långa sträckor utan mobiltäckning. Alla som kört denna väg vintertid, vet att det är inte bara att gasa på för att man har bråttom. Då ligger man lätt i diket. Jag har själv fött två barn. Därför vet jag hur otroligt snabbt en förlossning kan gå. Från känslan av att ”det här är lugnt, helt hanterbart, inte bråttom alls” tills att vattnet går och krystvärkarna är verklighet. Den tiden var för mig ca. 20min. Vi hann inte in till Öviks sjukhus och vi hade bara 5km att köra. Vi hade tur, en ambulans mötte upp oss, Patrik behövde inte förlösa mig ensam. Om man skulle befinna sig mitt på skogen över till Sollefteå när detta händer, då är man ensam. Förmodligen i mörker och sträng kyla. Förutom riskerna det innebär för både mamman och barnet så kan det även innebära ett enormt trauma för föräldrarna. Speciellt om något skulle gå fel.

Lillasyster föddes i en ambulans på parkeringen utanför gamla tågstationen i Övik. Det gick jättebra. Hon mådde bra. Jag mådde bra. Bilden är tagen inne på akuten. Den enda bilden vi har när hon låg på mitt bröst för första gången.

Min barnmorska sa till mig när jag väntade lillasyster ”det enda du kan vara säker på med kommande förlossning, är att den blir inte som din första”. Så rätt hon hade. Föda barn gör man inte på beställning. Inte på det sätt det passar en själv, politikerna, väglaget eller någon annan. En förlossning är ungefär som en förprogrammerad ångvält som ingen fått programmet till. Man är helt underordnad en enorm kraft och det enda man kan göra är att följa med. (btw rätt fantastiskt) Jag kan för mitt liv inte förstå att det inte ska finnas pengar över till säker förlossningsvård här i vårt fina land. Om man vill ha en säker förlossning under jul i år får man alltså inte föda på vilket sätt som helst, man bör hålla sig inom vissa ramar.

Ekolågiska lingon

Idag har jag haft en sån där underbar dag. Då jag fått pyssla i köket med diverse höststök. Koka lingonsylt t.ex.

De här stackars lingona vet inte vad som väntar dem. Mamma har alltid malt lingonen och jag är alltså uppvuxen med malda lingon i sylten. Har provat att göra sylt på hela lingon, men det passar mig inte lika bra.

Jag minns så väl för ett par år sedan. Då tyckte det var så svårt att välja ekologiskt framför andra alternativ i mataffären. Funderade mycket på det dyra priset eller om det var rätt att välja ekologiskt före närproducerat osv. Nu, är det verkligen annorlunda. Nu, tittar jag ALDRIG på priset i mataffären. Nu är det en självklarhet för mig att välja ekologiskt framför andra alternativ om det finns. Om det dessutom råkar vara närproducerat OCH rättvisemärkt då har man verkligen lyckats. Däremot väljer jag mejeriprodukter från Sverige före ekologiska utländska alternativ om jag måste. För se upp, rätt mycket i mejeridisken är importerat från typ Tyskland. VARFÖR DÅ? Vi har ju jättefina kossor i Sverige som mjölkar hur god mjölk som helst! De är ju tack vare dessa jordbruk som vi har så öppna och fina landskap. Jag vill verkligen att våra bönder ska överleva.

Mitt nästa mål är att andra inköp (typ kläder, möbler eller inredning), efter bästa förmåga, är genomtänkta och miljömässigt hållbara inköp. Nu, är det verkligen svårt. När man är föräldraledig  så är ju ekonomin inte på topp och miljövänliga alternativ är ju helt klart dyrare. Så det är vad det är, ett mål. Vi i vår familj valde att börja med att prioritera bra mat, vi lägger en ganska stor del av våra pengar på bra mat.

Det verkar som att ganska många tänker som oss. Många föräldrar jag pratar med resonerar på precis samma sätt. Vilket är ju super bra. Det finns en dokumentär som jag tycker att ni ska titta på när ni har tid. Den heter Home – den stora resan. Den går att se på nätet lite varstans, googla. Ifall man behöver lite inspiration för att komma igång, eller om man helt enkelt är intresserad av hur vårt konsumerande påverkar vår planet. Hur tänker ni när ni handlar? Är ekologiskt värt priset?

Dåligt väder

Regn och blåst. Rätt mysigt ibland. Efter att varit ute och krattat bäcken, hoppat i vattenpölar och hämtat posten, känns det supermysigt att komma in och dricka en varm kopp choklad. Dagens tillbehör: kallkorv.

Det här var en ny variant för mig. Men dom bästa ideerna är ju ofta barnsliga från början 😉 Soffan i bakgrunden köpte vi på blocket igår för 600kr. Ett riktigt brakfynd!

 

Äntligen klar!

Det har ju varit mer än dött här på bloggen i sommar. Ärligt talat så har all min EGNA fritid gått till att läsa kursmaterial. Via jobbet har vi fått läsa en superbra kurs, TNCC. Trauma Nursing Core Corse, en kurs i omhändertagande av traumapatienter helt enkelt. Fastän väldigt intressant så har den tagit mycket tid. Igår fick vi examinera och vi klarade oss allihopa! Så nu hoppas jag på mer tid över till något ännu roligare, bloggen.

TE

I går plockade jag in lite hallon-, svartvinbär-, smultron- och jordgubbsblad. Har förstått att man kan brygga te på torkade blad av dessa. Spännande! Tro om det smakar gräs bara!? ”Torkställningen” har jag hittat på loppis just för detta ändamål, torka diverse örter och så. Hallonblad är verkligen jättefina. Kontrasten mellan den blanka gröna ovansidan och den vita sammetsliknande baksidan blir hur tjusig som helst när de hänger tillsammans på tork.

I trädgården just nu

Jag följer rådet som går att läsa i ett flertal trädgårdstidningar och bloggar. Gödselvatten av brännässla. Lade för några dagar sedan nässlor i hink med vatten. Det ska tydligen stå i minst 4 dagar. Sedan ska det lukta skunk, då vet man att blandningen är färdig. Späd  1:10 och vattna. Mitt recept har jag tagit från köksträdgårdens blogg. Kika in där via min länklista.

Annars blommar det nu lite här och där i min trädgård. Stjärnflockan (övre blomman) har försiktigt påbörjat sin blomning. Likaså aklejrutan (nedre bilden). I morgon ska jag och Lilla F försöka plantera ner en rabarber och göra fint vid entren. Om hon är på humör för det såklart.. Annars kanske vi bakar lite bullar, låter inte helt fel det heller 😉

Trött…

Idag känner jag mig riktigt trött. Det är mulet och snöar lite nu och då så promenader får förläggas till landsväg istället för skoterspår. Det är väl inte så konstigt att energin tryter sådana här dagar då det är lite extra grått ute.

Strax före helgen fick jag ta en promenad i det här vädret. Det gör en viss skillnad.

Gick efter skoterspåret och fick känna solen mot mina kinder. Än känns den väldigt svag, men snart, snart är vi där: vårvintern!!!

Även skogen känns mysigare när solen skiner. Det här årstiden spelar det liksom roll: att solen skiner alltså. På sommaren är jag inte alls någon soldyrkare på något vis. Gillar när det är lite mulet på sommaren, då orkar man ju göra något ute… men den här årstiden då spelar solen större roll.

 

Lampor och tennslöjd

3e advent var jag och min kompis Karro med som utställare på marknaden i Östergensjö. Jag med mina lampor och Karro med hennes tennslöjd. Lamporna är gjorda av gamla skärmstommar. Det känns liksom nyttigt när man skapar något nytt av gamla saker. Fastän tyger och band osv är nya känns det bra, som att man inte slösar så mycket på jordens resurser. Lampskärmar är lite som katter, de kan ha 9 liv, om man bara orkar klä om dem!

Nu känner jag mig taggad att börja tillverka igen. Rätt tillfredsställande att få utlopp för den kreativa sidan, som jag tror alla har i sig. Det gäller bara att komma igång…. I julklapp fick jag en symaskin, gissa om det sporrar!